100 de ani de la moartea regelui Carol I

0
1210

În dimineața zilei de 27 septembrie 1914, tot Bucureștiul și aproape toată țara vuiau la auzul morții suveranului României.

După 48 de ani de domnie, populația era șocată de dispariția iubitului monarh; iată ce titra ziarul Universul în prima ediție dedicată tragicei dispariții:

PLÂNGEȚI, ROMÂNI DE PRETUTINDENI!

Plângeți, români din toate părțile; descoperiți-vă, îngenunchiați și plângeți lacrimi fierbinți.

Regele Carol I nu mai este.

Suveranul cel atât de muncitor, atât de înțelept, atât de viteaz; Principele care cu toată inimă a lucrat la întărirea înlăuntru și înălțarea în afară a României; Regele care nici în cele mai grele împrejurări nu și-a pierdut un moment cumpătul și a știut să îndrumeze țara tot înainte și s-o ridice tot mai sus; Acela care cucerise pas cu pas iubirea adâncă a tuturor românilor – a fost doborât de boala cu care s-a luptat bărbătește ani de zile, căci de ani de zile Regele suferea.

Ori în ce împrejurări, moartea Regelui Carol I cel Mare ar fi îndurerat adânc țara și pe Români.

Astăzi, în împrejurările prin care trecem împreună cu lumea întreagă, când înțelepciunea și experiența Lui erau atât de trebuitoare, e nemărginită durerea noastră a tuturor.

Cu inima strânsă zicem împreună cu toți românii de pretutindeni:

– Dumnezeu să odihnească pe primul și marele Rege Carol I al României.

În cruda încercare prin care trece iubita noastră Familie domnitoare, fie ca nețărmurita iubire și durere a Țării și a întregului neam românesc să-i aducă alinare.”(Universul, 29 septembrie 1914)

Moartea regelui Carol I
Sursa: Universul literar, 5 octombrie 1914

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here