Vila Florica Chihăescu Marcel Iancu, 1930.

de Camelia Scărlătescu | 16.08.2016

 

Construită pentru familia de farmacişti Chihăescu pe Şoseaua Kiseleff nr. 49, ca locuinţă luxoasă, desfășurată pe trei planuri – parter, etaj şi terasă, clădirea este un exerciţiu modern pe tema vilei clasice de plan central.

Planul aproape pătrat este organizat cu o simetrie axială, în jurul unui hol central cu dublă înălţime. Pe faţada principală se observă desfăşurarea continuă a ferestrei în bandă, pe întreaga lungime. Se remarcă prin  mărimea neobişnuită a ferestrei avansate din parter (închisă cu o singură foaie de geam de cristal) ca şi prin amplasarea unui nud sculptat în piatră roz de Miliţa Petraşcu, din păcate dispărut.

Pe faţada din dreapta, opus zonei de acces, există marele vitraliu al scării interioare. Această uriaşă fereastră-vitraliu este o compoziţie complexă de suprafeţe rectangulare, orizontale şi verticale. Textura şi grosimea ochiurilor de sticlă colorată variază, iar pe unele apar gravate fragmente de reprezentări stilizate sau de forme geometrice, astfel încât impresia generală este aceea de colaj. În prezent este reşedinţa ambasadorului Venezuelei, acoperită în mare parte de vegetaţie şi un gard opac şi înalt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.
You need to agree with the terms to proceed

Menu