Dimineața, 29 Aprilie 1931.

Mahalaua! Ce admirabilă gelatină pentru cultivat superstițiile! Un singur microb și molima e gata. Vertiginos! Cât ia trebuit „ciudatei” întâmplări din str. Ursului ca să se răspândească în cartier, să devie subiectul cel mai actual? O casă bombardată cu pietre! Geamuri sparte misterios, de proectilele sburătoare venite nu se știu de unde ca păsările nocturne, toate având drept obiectiv un singur imobil dela No. 5. Strada Ursului e contaminată de mister.

ATACUL CU PIETRE
Am arătat eri cum s’a petrecut fenomenul. Duminică pe la ora 6 seara pe când vecinii ce locuesc în proprietatea d-nei Elena Iordănescu taifăsuiau afară, s’au pomenit cu o fetiță, o mică servitoare a unei chiriașe, Maria Rateș, venind să anunțe că ferestrele acesteia a fost sparte. Locatarii au dat buzna într’acolo.

Faptul într’adevăr se întâmplase așa. Cum apartamentul ce căzuse vitimă cărămizilor enigmatice este situat la o cotitură a curții, răspunzând într-o uliță laterală, oamenii au ieșit afară să caute derbedeul care n-a găsit alt amuzament decăt să facă pagube. Pe stradă nimeni.
În timp ce vecinii comentau incidentul, în timp ce chiriașii examinau gaura făcută în fereastra ușei, mica servitoare se înfățișă iar cu o veste alarmantă. Alte două ferestre – ale aceleiași chiriașe – ce dădeau în curte, au căzut și ele victimele ciudatului fenomen.

MICA EROINĂ
Mica servitoare în vârstă de 13 ani, anume Maria Vancia, de fel din Satul-Mare, era de aproape o lună în serviciul d-nei Maria Rateș. În acest interval s’a purtat cuminte, spre marea mulțumire a stăpânei sale. Amintim acest amănunt pentru o coincidență ce a frapat pe cei câțiva vecini – și apoi pe alți locuitori ai cartierului – cari au asistat

la desfășurarea bombardamentului. De câte ori zângănia vreun geam, fetița lipsea sau dânsa venia să anunțe „fenomenul” repetat.

Până la 1 jumătate noaptea ploaia de pietre a continuat să cadă spărgând geamurile apartamentelor locuite de Dumitru Peleș, sergent de stradă, Gh. Paloș, Ion Stoenescu, locotenent Fenelon Sacerățeanu, Maria Rareș. Vecinii și cartierul, alarmați, nu știau ce să creadă.
A doua zi, Luni dimineața, tirul reîncepu. Chiriașii au căzut “la ideie”. Au anunțat circ. 16 care a delegat un subcomisar cu cercetările. A fost postat și un agent. Ca prin fenomen, ploaia de pietre încetă.

Un amănunt curios: Polițiștii examinând cioburile unei ferestre dela apartamentul d-nei Maria Rateș. în serviciul căreia era cum am spus fetita Maria Vancia, au făcut o remarcă interesantă. Anume, sticla purta pe dinăuntru urmele cărămizii, iar bucățile stricate erau îndreptate nițel în afară. Au dedus deci că proectilul a fost aruncat din casă spre curte.

REPETAREA „FENOMENULUI”
Chiriașa și ceilalți vecini au fost rugați să lase urmele în acea stare până la sosirea unui specialist dela siguranță. Care n’a fost surprinderea polițistului când apropiindu-se de fereastră a găsit cioburile scoase din cercevea. Operația a fost făcuta de fetița Maria Vancia. Întrebată dece, a răspuns că a vrut să șteargă fereastra”.
Deși fenomenul nu s’a mai repetat decât eri dimineață sub forma a două pietricele ce au rănit un copilaș, mica servitoare era prezentă — vecinii sunt intrigați. Nu’și pot explica întâmplarea. Circ. 16 a convins că la mijloc e vreun conflict între mahalagii și nu un caz „supranatural” legat de o putere ocultă a micei servitoare, cum locuitorii ar fi dispuși să creadă.

Recomandări

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.
You need to agree with the terms to proceed

Menu